Какво е алкално-киселинен баланс и защо е важен?

Какво е алкално-киселинен баланс и защо е важно да бъде балансиран в здравословните му норми?

Алкално-киселинния баланс е наречен “pH” и измерва водородния показател на киселинността или алкалността на даден воден разтвор. Измерва по скала от 1 до 14. Когато скалата отчита от 1,0 ÷ 6,9 средата е киселинна, ако е 7,0 – тя е неутрална и също е най-здравословната, а от 7,1 ÷ 14 – алкална.

Тъй като човешкото тяло е от приблизително 80% вода и ако искаме то да функционира нормално и по-рядко да се разболява или да забавим някои процеси е необходимо да обърнем внимание на нивото на рН в организма. То се измерва от урината сутрин с рН лентички, които могат да бъдат намерени в повечето аптека.

Повечето лекари вярват, че развитието на различните заболявания се дължи на прекалено киселинна среда и продължително дългото време на дисбаланс в тялото.

Небалансираното рН означава, че дисбалансът е предпоставка и благоприятната среда за развитие на бактерии и микроорганизми.

Киселинно-алкалния баланс се повлиява най-вече от храната. Най-късно до 40 годишна възраст човек трябва да се премине към балансирано приемане на алкални и киселинни храни, тъй като тогава започват дегенеративните процеси на стареене, които са силно повлияни от алкално-киселинния баланс.

Тялото е съставено от приблизително 80% вода, която прави преноса на полезни и ненужни съставки лесен. Благодарение на телесните течности се осъществява храненето на клетките и органите. Освен съставките от храната, преносът на кислород и циркулацията на кръвта са изключително важни фактори за по-добро здраве.

Балансираното хранене е най-добре да бъде в превес към алкалните храни в съотношение 60 – 70 % към 40 – 30 % с храни, предизвикващи кисела реакция. Т.е. зеленчуците и плодовете да преобладават в една добре балансирана диета и ако образно една порция с храна се побере в една чиния, то 2/3 от нея трябва да бъде заета с тях и едва 1/3 със зърнени култури, месо и т.н. Млякото и млечните продукти, бидейки по-леко кисела храна или неутрална, и съдържащи ценният калций, биха могли да заемат малко по-голяма част от тази своеобразна диаграма – особено киселото мляко.

Балансираната киселинно-алкална среда е необходима за правилната работа на над 4000 ензима, за добрият метаболизъм и устойчива имунна система, както и за осъществяване практически на почти всички жизнени процеси в организма.

 

Как да разберем дали организма ни е подкиселен?

Ето някои от признаците: отпадналост особено сутрин, мигрена, лоша концентрация, лош дъх, нервност и лесна раздразнителност, мазна кожа, обилно потене при обичайни леки натоварвания, обложен език, лош сън, лошо храносмилане, болки по тялото и в мускулите, мускулни крампи и др.

Източници на токсини: алкохол, лекарства, месо, сладко, кафе, никотин, газирани напитки, замърсен въздух и други.

За да бъде човек здрав е необходимо да търси начини за очистване на тялото си от токсините и по този начин да нормализира киселинно–алкалния баланс. В помощ на детоксикацията идва консумирането на продукти, съдържащи гъба Рейши, които много ще улеснят детоксикирането на черния дроб и бъбреците.

Няколко рецепти:
Детоксикация с чай Рейши Гано. Този чай подобрява здравето, освежава ума и тялото и подпомага храносмилането. Как се процедира: Вечер едно пликче се накисва в един литър вода, престоява 12 часа. Сутринта се кипва нов един литър вода и се слага същото пликче да ври 15 мин (не като запарка). След това двете се смесват и се изпиват за целия ден.

Чай Спика (за имунитет и бъбреци) – сладък корен и сърповидно съцветие – пряко насочени за работа в областта на бъбреците.

Ако се чувствате уморени дори след сън, това е знак, че имате ниско съдържание на калий в организма. Може да вземете директен внос (4 пъти х 3 таблетки) от продукта Херициум, съдържащ голямо количество калий.

Един от начините за поддържане на здравословна киселинно-алкална среда е чрез гъба Рейши.

Разбира се, водата е в основата на цялостното здраве на тялото, така че, каквото и да правите, винаги пийте необходимото количество от поне 2 литра на ден.

Споделете тази статия, ако смятате, че може да бъде полезна на някого.

 

Алкално-киселинен баланс се постига с подходящи алкализиращи тялото храни:

  1. Спанак
  2. Кейл (къдраво зеле)
  3. Броколи
  4. Краставици
  5. Авокадо
  6. Целина
  7. Цвекло
  8. Моркови
  9. Чесън
  10. Домати
  11. Лимони
  12. Лайм
  13. Грейпфрут
  14. Банани
  15. Диня
  16. Ябълки
  17. Боровинки
  18. Ягоди
  19. Бадеми
  20. Кокосова вода
  21. Киноа
  22. Прясно зелено зеле
  23. Магданоз
  24. Рукола
  25. Базилик
  26. Мента
  27. Зелен чай
  28. Чиа семена
  29. Семена от лен
  30. Сладки картофи

Алкално-киселинен баланс в тялото не се постига лесно, ако употребявате често следните храни:

  1. Червено месо
  2. Преработени меса (колбаси, бекон)
  3. Бял хляб
  4. Бели ориз
  5. Паста
  6. Захар
  7. Сладкиши
  8. Газирани напитки
  9. Алкохол
  10. Кафе
  11. Черен чай
  12. Млечни продукти (краве мляко, сирена)
  13. Яйца
  14. Масло
  15. Маргарин
  16. Чипс
  17. Пуканки (с масло и сол)
  18. Пържени храни
  19. Консервирани храни
  20. Винегрети и майонеза
  21. Мостарда
  22. Соев соус
  23. Шоколад
  24. Артишок
  25. Черни маслини
  26. Храни с високо съдържание на глутен
  27. Плодове с високо съдържание на захар (като ананас)
  28. Царевица
  29. Пшеница
  30. Овесени ядки
#ЗдравословноХранене
#АлкалнаДиета
#pHБаланс
#АлкалноКиселиненБаланс
#АлкалноЗдраве
#БалансираноХранене
#КиселиненБаланс
#Детоксикация
#АлкалниХрани
#КиселинниХрани
#ЗдравословенЖивот
#ЕстественБаланс
#АлкалноТяло
#ПодобряванеНаЗдравето
#ЗдравословенРежим
#ОптималноЗдраве
#УстойчивостНаТялото

1 Comment

  1. […] Подкиселяване на организма: Кофеинът може да допринесе за увеличаване на киселинността в тялото, което може да доведе до проблеми с храносмилането и дисбаланс в pH нивата. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *