Спирулината може да се използва като спомагателен активен агент при лечението на диабет тип 1 и тип 2 и се прилага като допълнителна превенция на захарната болест.
Многобройни изследвания доказват ефикасността при редовната употреба на Спирулина при детоксикацията, контрола над кръвната захар, кръвното налягане и холестерола при диабетно болните. Ето и някои от основните ѝ ползи:
• Понижаване на кръвната захар: Някои проучвания показват, че спирулината може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
Тя може да помогне за понижаване на кръвната захар чрез повишаване на чувствителността на клетките към инсулин. Това означава, че тялото може да използва инсулина по-ефективно, което помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Съдържанието на фикоцианин, пигментът, който придава на спирулината нейния характерен синьо-зелен цвят, също е свързано с намаляване на кръвната захар.
• Антиоксидантни свойства: Спирулината съдържа антиоксиданти, които помогнат за намаляване на оксидативния стрес, свързан с диабета. Оксидативният стрес е свързан с различни усложнения на диабета.
Спирулината е богата на антиоксиданти като бета-каротен, витамин Е, витамин Ц, които помагат за намаляване на оксидативния стрес в организма. Оксидативният стрес е повишен при хора с диабет и може да допринесе за развитието на различни усложнения. Антиоксидантите в спирулината могат да помогнат за неговото намаляване.
• Подобряване на липидния профил: Има данни сочещи, че спирулината може да подобри липидния профил (например нивата на LDL и HDL холестерол) при диабетици, което е важно за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания.
Спирулината може да оказва положително влияние върху липидния профил на човек, като намалява „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, докато повишава „добрия“ HDL холестерол. Това е особено полезно за хора с диабет, тъй като те често са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания поради своя липиден профил.
Спирулината е една от малкото хранителни добавки, която е мултифункционална и поради тази и други причини е наречене в с “Суперхраната на 21 век”. Затова тя се използват като превенция и допълваща терапия при лечението на много болести.
Резюме: Хранителните добавки се приемат за да предпазят от заболявания тялото, като увеличават имунитета му, внасяйки баланс на хранителните вещества. Спирулина е мултифункционална хранителна добавка, използваща се в профилактиката и допълнителна терапия при лечението на различни тежки болести, включително и диабет.
Диабет или захарната болест, е хронично заболяване, при което организмът не може адекватно да контролира количествата захар в кръвта. Той бива:
• Диабет тип 1 – недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.
• Диабет тип 2 – инсулинова резистентност (т.е. функцията на инсулина е нарушена).
• Диабет тип 3 – състояние при което човек се разболява от диабет, като едновременно с това страда от болестта на Алцхаймер.
• Гестационен диабет – постоянно състояние на висока кръвна захар (хипергликемия) по време на бременност.
Използвана в допълнение към основното лечение, Спирулина допринася за контрола над основните „играчи“ в тялото – кръвната захар, холестерол, високо кръвно налягане. Спирулината съдейства и за детоксикацията на тялото, което подобрява косвено и кръвната захар. В резултат тялото бива защитено от тежките усложнения, предизвикани от диабета.
Резюме: Захарната болест е невъзможността тялото да контролира по естествен път кръвната захар. Диабета може да се появи за кратко по време на бременност или да се развие с времето в някой от трите типа диабет. Според проучвания хранителната добавка Спирулина поддържа контрола над захарта по естествен път чрез подпомагане на детоксикацията, ограничаване на холестерола и намаляване на кръвното налягане, предотвратявайки тежки увреждания на тялото.
Основният способ при лечение на диабет, без значение неговия тип, е контрола над кръвната захар. Проучване, проведено върху пациенти, болни от диабет тип 2, установява, че Спирулината повлиява благоприятно върху кръвната захар на гладно и профилите на кръвните липиди.
Повишената кръвна захар уврежда стените на артериите и допринася образуването на мастни натрупвания. За да се избегне риска от сърдечно-съдови заболявания, е необходимо да се контролират нивата на „лошия“ холестерол, виновник за натрупванията.
Редовният, минимален, прием от 1 грам Спирулина (Arthrospira platensis) може да предотвратява натрупването на LDL холестерол и триглицеридите в кръвта, повишавайки нивата на т.нар. „добър“ холестерол – HDL-холестерол, благодарение на . хиполипидемични ефекти, които съдържа Спирулина.
Контролирането на LDL холестерола поддържа чисти кръвоносните съдове, облекчавайки кръвното налягане. Но изследванията показват, че Спирулина значително улеснява и регулацията на кръвното.
Ежедневният прием на Спирулина произвежда в тялото азотен оксид. Азотният оксид действа отпускащо и съдоразширяващо на кръвоносните съдове. За да се забележи прогрес в границите на кръвното, е необходимо дългосрочен и постоянен прием на Спирулина за поне 6 месеца. Крайният резултат може да бъде намаляване на систолното и диастолното кръвно налягане.
Резюме: Диабетът изисква редовно следене на кръвното налягане, захарта и холестерола; подходящ хранителен режим; активен начин на живот с достатъчна физическа активност и прием на инсулинови препарати. Спирулина приемана, допълнително в режима на диабетно болните, отпуска кръвоносните съдове и възпрепятства натрупването на LDL („лош“) холестерол.
Тялото, страдащо от захарна болест често е като магнит за различни инфекции и вируси. Спирулина помага и тук – съдържанието ѝ на гама-линоленова киселина (GLA) действа противовъзпалително на организма.
Спирулината също така възпрепятства появата на гъбични инфекции, бактерии и вируси като Стафилококи, Ешерихия Коли, Кандида и много други.
А първично, засега, изследване открива и възможността, съдържащите се в Спирулина високо съдържание на калций и фосфор да подобрят здравината на костите и костната плътност при диабетно болните.
Част от лечението на захарната болест изисква и детоксикация на организма. Този процес подобрява общото здравословно състояние и облекчава контролирането на кръвната захар. Комбинацията от калций, протеин, хролофил и антиоксиданти превръща синьо-зелените водорасли в ценен помощник при пречистването на кръвта и черния дроб. Микроелементите от Спирулина се свързват с наличните токсини, тежки метали, пестициди и разтворители (напр. внесени в тялото чрез комерсиализираното отглеждане на растителна храна). В резултат лимфната система и черния дроб са улеснени в бързото изхвърляне на токсини от организма.
Резюме: Специфичният биохимичен състав на Спирулина подкрепя тялото в детоксикацията. Регулярното изхвърляне на токсини от тялото поддържа лесния контрол над кръвната захар при диабетно болните. Спирулина също така действа противовъзпалително и антимикробно, което предпазва тялото от вируси и инфекции.
Спирулина е хранителна добавка с потенциал и при превенцията на диабета.
По същество диабетът е метаболитен синдром, който може да бъде предотвратен чрез правилните добавки и лекарствени препарати.
В резултат на продължително излагане на прекомерни нива на глюкоза и/или мастни киселини (глюко липотоксичност) при диабет тип 2 в тялото се получава оксидативен стрес. Именно оксидативният стрес предизвиква усложненията при диабет тип 2. В тази връзка фикоцианобилинът (PCB), получен от Спирулина може активно да допринесе за превенцията и контрола на диабета. За това свидетелстват и скорошни изследвания (Spirulina has a wide range of pharmacological effects, mostly related to phycocyanin. Phycocyanin is a protein compound with antidiabetic properties, known as a nutraceutical – нутрицевтик.), проведени върху животни, които установяват, че съдържащият се в Спирулина фикоцианин повлиява пътищата, регулиращи чернодробния метаболизъм на глюкозата.
Естествено, описаните по-горе свойства на Спирулина – детоксикация, антивирусно и антиинфекциозно действие, контролиране на кръвното налягане и LDL холестерола, съдействат и при превенция срещу диабета.
Резюме: Изследвания доказват ролята на Спирулина като антидиабетен агент. Съдържанието на фикоцианобилин и фикоцианин повлияват механизмите на тялото, които регулират чернодробния метаболизъм на глюкозата.
В нашия онлайн магазин предлагаме Спирулина DXN с отлично качество, поради своя сертифициран произход и производство.
Разбира се, статията няма силата на лекарско предписание, за това е препоръчителна консултацията с наблюдаващ лекар при завишен риск или наличие на диабетно заболяване.
В научен план продължава да се изследва влиянието на Спирулина като храна и добавка към лечението и менюто на диабетно болните върху лабораторни мишки, като резултатите са повече от впечатляващи. Ето няколко изследвания, които си струва да се отбележат:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27865613/ – предотвратяване на диабетни усложнения (увреждане на черния дроб, намаляване на оксидативен стрес и хипергликемия) чрез добавяне на Спирулина в менюто.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30995513/ – проучване за разработването на Спирулина за превенция и предотвратяване на диабет с подобряване на чревната микрофлора, влияеща върху глюкозния толеранс.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35493310/ – подобряване на костната плътност и предотвратяване на костни травми/ скованост в следствие на диабет, чрез прием на Спирулина при диабетно болни лабораторни мишки.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30104892/ – оценяване на антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти на Спирулина при плъхове с диабет. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29244751/ – изследване, разглеждащо опцията за превръщане на Спирулина в лекарство за диабет тип 1.
В нашия каталог ще намерите различни форми на Спирулина – Спирулина таблетки или на сериали. Заповядайте!
Важно е да се подчертае, че въпреки наличните изследвания и потенциалните ползи, консумацията на спирулина трябва да бъде обсъдена с лекар или специалист по хранене, особено ако сте с диабет или приемате специфични лекарства.
1 Comment
[…] […]